ΟΛΟΙ οι Φοιτητές Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Τετάρτη 21/10 Αμφιθέατρο 12 Ώρα13:30

Χθες το πρωί έγινε Γενική συνέλευση καθηγητών εφαρμοσμένης πληροφορικής…
Για όσους δε γνωρίζουν η Γενική Συνέλευση του Τμήματος είναι ένα όργανο συνδιοίκησης και απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ (καθηγητές) του Τμήματος, εκπροσώπους των φοιτητών, ίσους προς το 50% του αριθμού των μελών ΔΕΠ και εκπροσώπους των βοηθών, επιμελητών, επιστημονικών συνεργατών και ΕΤΕΠ, ίσους προς το 15% του αριθμού των μελών ΔΕΠ. Στις αρμοδιότητες της Γ.Σ. μεταξύ άλλων εμπίπτουν θέματα όπως αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών και εφαρμογή του, καθώς και εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού .
Έτσι και χθες λοιπόν έγινε η συγκεκριμένη διαδικασία που μεταξύ των άλλων θεμάτων τέθηκε ζήτημα για τη λίστα συγγραμμάτων με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Το θέμα από μόνο του εμπλέκει 2 ζητήματα

Α) Το ζήτημα του νέου προγράμματος σπουδών (την αντιστοίχηση με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα καθώς και τον τρόπο λήψης απόφασης γι’αυτό, πραξικοπηματικά από τον πρόεδρο)
Β) Το ζήτημα της λίστας συγγραμμάτων ως κομμάτι του νέου νόμου πλαίσιο(ΝΝΠ). Το συγκεκριμένο κομμάτι μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις ( Αξιολόγηση, 4ετή αναπτυξιακό προγραμματισμό), κινούνται σε πλαίσιο απαξίωσης του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης καθηγητές του τμήματος κατήγγειλαν την διαδικασία λήψης απόφασης για το νέο πρόγραμμα σπουδών και την πρόσβαλαν νομικά. Μάλιστα υπήρξε καθηγητής που αρνήθηκε την ανάθεση σε αυτόν, ενός μαθήματος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, δεν πρότεινε όμως άλλο σύγγραμμα. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τους φοιτητές ξεκρέμαστους…
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το σχήμα ΑΕΠ-ΕΑΑΚ εισηγήθηκε να τεθεί σε ισχύ το παλιό πρόγραμμα σπουδών μέχρι τη συνέλευση των φοιτητών την Τετάρτη 21/10. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν λήφθηκε ποτέ υπόψη του προέδρου και δεν συζητήθηκε καν.

Όσον αφορά το ζήτημα της λίστας συγγραμμάτων που όλοι γνωρίζουμε, είναι μια από τις πιο αιχμηρές διατάξεις του Νόμου Πλαισίου. Η διάταξη αυτή προβλέπει ένα νέο τρόπο διανομής των βιβλίων όπου κάθε φοιτητής θα πρέπει να επιλέγει ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΩΡΕΑΝ από μια προτεινόμενη λίστα. Η επιλογή όμως αυτή δεν θα καλύπτει απαραίτητα την διδακτέα ύλη, καθώς αυτή μπορεί να κατανέμεται σε παραπάνω από ένα βιβλία της λίστας. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής θα αναγκάζεται να αγοράζει με δικά του έξοδα τα επιπλέον συγγράμματα, σε αντίθεση με το πώς γινόταν μέχρι σήμερα, όπου κάθε καθηγητής επέλεγε συγκεκριμένα βιβλία τα οποία προμηθεύονταν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές.
Οι λίστες στέλνονται στο υπουργείο και εγκρίνονται με γνώμονα το κόστος κι όχι τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, μέσα από μια διαδικασία φοβερά χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Οι φοιτητές μπαίνουν σ’ ένα συνεχές κυνήγι βιβλίων από μεγαλοετείς φοιτητές και βιβλιοθήκες. Τα συγγράμματα γίνονται πια προσωπικό μέλημα του φοιτητή, και στο άμεσο μέλλον δε θα ακούγεται παράλογο το υπουργείο να μην έχει πια καμία ανάμειξη με την παροχή βιβλίων, μια «φοιτητική υποχρέωση».
Οι λίστες αυτές θα φθάσουν στα χέρια μας με ευθύνη της πρυτανείας και των προέδρων των τμημάτων που ακολουθούν πιστά τις εντολές της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για την ξεκάθαρη εναντίωση των φοιτητικών συλλόγων στο σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η δικαιολογία «είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί», από τη μεριά της πρυτανείας, αυτοακυρώνεται καθώς έχουμε να κάνουμε με αναφαίρετα δικαιώματα των φοιτητών και δεδομένου ότι και μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν πάρει αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή του (Πανεπιστήμιο Πάτρας, Ιωαννίνων) .




Μια ακόμα αποτυχημένη μεταρρύθμιση, ο νόμος πλαίσιο, είναι αυτή η εκπαιδευτική τομή που έβγαλε στο δρόμο για 2 χρόνια δεκάδες χιλιάδες αγωνιζόμενους φοιτητές. Ψηφίστηκε αυταρχικά μέσα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των συλλόγων και το ίδιο αυταρχικά πάει να εφαρμοστεί.

Πάνω σ’αυτή τη βάση το σχήμα της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ κάλεσε το τμήμα να μην εφαρμόσει στην πράξη το νόμο προτείνοντας ουσιαστικά να μοιρασούν οι καθηγητές όλα τα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές κανονικά, ακόμη και αν δεν έχουν δηλώσει το μάθημα. Κι αυτό γιατί παρατηρήθηκε, φοιτητές που εκπρόθεσμα ζήτησαν το βιβλίο και ενώ το δικαιούνταν δεν το έλαβαν. Γίνεται αντιληπτό από όλους πως τα βιβλία δεν είναι απλά ένα μέσο για να περάσει κάποιος το μάθημα αλλά κάτι που θα του χρησιμεύσει και στο μέλλον, στην εργασία του. Το ζήτημα δεν συζητήθηκε μιας και μπαίνουν στη μέση οικονομικά συμφέροντα εκδοτικών οίκων, έκδοση βιβλίων από καθηγητές.
Παρατηρεί κάποιος ξεκάθαρα πως το τμήμα κάθε άλλο παρά για τη σωστή λειτουργία και υπέρ του συμφέροντος των φοιτητών λειτουργεί.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις και την στάση από μέρους του προέδρου το σχήμα της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ πήρε την απόφαση, παρουσία ανένταχτων φοιτητών του τμήματος, να πάρει τα πρακτικά και να διαλύσει τη συνεδρίαση του τμήματος μέχρι και την άλλη Τετάρτη που έχει οριστεί Γενική συνέλευση φοιτητών Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην οποία οι φοιτητές θα συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της έντασης που δημιουργήθηκε μέλη του Συλλόγου Φοιτητών απειλήθηκαν φραστικά με παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο. Τέτοιου είδους απειλές δεν τις ακούμε πρώτη φορά. Έχουν ξανακουστεί εντός των αμφιθεάτρων για φοιτητές που αντέγραψαν ή παρέδωσαν αντιγραμμένη εργασία, γεγονός που πρέπει να παραδεχτούμε πως όλοι λίγο εώς πολύ έχουμε κάνει μιας και το ίδιο το σύστημα με τους εντατικούς ρυθμούς το επιβάλει (παρουσίες σε μαθήματα, deadline εργασιών). Κάτι τέτοιο προβλέπει, ποινές για φοιτητές: γραπτή επίπληξη, μηδενισμός σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, προσωρινή αποβολή για ένα μέχρι δύο εξάμηνα, και μόνιμη αποβολή.
Με άλλα λόγια, αν δε μπορείς να προσαρμοστεις στους εντατικούς ρυθμούς θα σε διώξουμε, αν κινητοποιείσαι και αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου και πάλι θα διαγράφεσαι. Εν ολίγοις, μας ζητάνε να σκύψουμε το κεφάλι σε κάθε ρύθμιση που προσπαθούν να περάσουν στις πλάτες μας. Έτσι «η διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές οδηγεί στην επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών». Ταυτόχρονα προβλέπονται ποινές και για όσα μέλη ΔΕΠ δεν υπακούσουν στις νέες διατάξεις. Ακόμη απειλείται με ποινικοποίησή κάθε μορφή συλλογικής και κινηματικής διαδικασίας, αφού θα αντιβαίνει «τους στόχους και τον προορισμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος».
Σημαντικό είναι μεταξύ των άλλων να σταθούμε και στη στάση των άλλων παρατάξεων που δεν τοποθετήθηκαν καθόλου επί της διαδικασίας παρόλο που δέχονται πως μέσα στο συγκεκριμένο όργανο εκπροσωπούν μερίδα φοιτητών. Μια τέτοια στάση από μέρους της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ πολύ περισσότερο ήταν αναμενόμενη μιας και ποτέ δεν αρθρώνει πολιτικό λόγο παρά πάντα στηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου και προωθεί το Νέο Νόμο Πλαίσιο. Αντίθετα η ΠΚΣ που στην πολιτική της παρέμβαση εντός του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι αντιπαλεύει το Νέο Νόμο Πλαίσιο δεν έφερε καμία αντίσταση και δεν τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
• Καμία ποινικοποίηση του αγώνα μας.
• Καμία εφαρμογή (πχ μέσω λίστας συγγραμμάτων) του νέου προγράμματος σπουδών σε κανένα έτος.
Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση Ε.Α.Α.Κ.
eaakpamak.blogspot.com

Σχόλια