ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ… …ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

Ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως νέα κυβέρνηση, παρά τις όποιες εξαγγελίες του για <<σοσιαλισμό>> και <<πράσινη ανάπτυξη>>, η πολιτική που ακολουθείται παραμένει η ίδια με αυτή της ΝΔ. Τα πρώτα δείγματα γραφής τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δείχνουν πως το τρίπτυχο «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» της εξέγερσης του Νοέμβρη του ‘73 παραμένει επίκαιρο ακόμα και μετά από 36 χρόνια.

ΨΩΜΙ: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα οριακό σημείο με τα νομοσχέδια που ψηφίζουν και με την πολιτική που επιλέγουν να ακολουθούν, οδηγώντας το λαό σε εξαθλίωση, στα πλαίσια και της προσπάθειας να μεταφέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Μιλάμε για την άρση του 8ώρου και την απελευθέρωση του ωραρίου προς όφελος των μεγαλοεπιχειρήσεων, τις μαζικές απολύσεις, την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, την αλλαγή του ασφαλιστικού και τις συνεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων ( ΟΤΕ, Ολυμπιακή) όπως και για το λιμάνι του Πειραιά για το οποίο αρνείται το ΠΑΣΟΚ να άρει τη συμφωνία ξεπουλήματός του, που είχε συνάψει η ΝΔ, με την κινέζικη COSCO παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, αρνούμενο ακόμα και να έρθει σε διαπραγματεύσεις μαζί τους.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η πολιτική που ακολουθείται στην εκπαίδευση στοχεύει στην δημιουργία πειθήνιων και ευέλικτων εργαζομένων, με απαξιωμένα πτυχία αποκομμένα απ’ επαγγελματικά δικαιώματα, στην εντατικοποίηση των σπουδών, στην πειθάρχηση των φοιτητών και την πλήρη εναρμόνιση των σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς. Η πολιτική που θα ακολουθηθεί και από τη νέα κυβέρνηση φαίνεται και από τον ορισμό ως υπουργού παιδείας της Άννας Διαμαντοπούλου, μία απ’ τις πιο νεοφιλελεύθερες φυσιογνωμίες του ΠΑΣΟΚ (είχε ταχθεί φανατικά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων). Διακήρυξε την αδειοδότηση και άλλων ιδιωτικών κολεγίων πέρα απ’ τα 33 που είχε αναγνωρίσει η ΝΔ, αν και φάνηκε αρχικά να παγώνει την αναγνώριση τους επικαλούμενη όχι την απονομιμοποίηση που έχουν απ’ τα φοιτητικά κινήματα των προηγούμενων ετών αλλά τις ποιοτικές παροχές που προσφέρουν.
Ένα ακόμα μέτρο που τροφοδοτεί τα ΚΕΣ είναι η βάση του 10, πετώντας έξω απ’ το δημόσιο πανεπιστήμιο ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο (προπαρασκευαστικό έτος), η οποία ενισχύει το εξεταστικό κάτεργο που ήδη υπάρχει.
Επιπλέον με τον νόμο της αξιολόγησης, η οποία προφανώς θα έχει κριτήρια σύμφωνα με την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και τον εκβιασμό διακοπής της δημόσιας χρηματοδότησης (που προβλέπεται απ’ τον ν. Νόμο Πλαίσιο της Γιαννάκου, τον οποίο προφανώς δεν αποσύρει το ΠΑΣΟΚ), θα ασκήσει πίεση προς το δημόσιο πανεπιστήμιο να αλλάξει τρόπο λειτουργίας. Μια αλλαγή η οποία θα επιφέρει εκτός των παραπάνω αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. διάσπαση κύκλου σπουδών), μείωση των παροχών φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση αλλά και συγγράμματα), απονέκρωση του φοιτητικού συνδικαλισμού (απουσία γενικών συνελεύσεων) και εξάλειψη της δυνατότητας υιοθέτησης ριζοσπαστικών μορφών πάλης (π.χ. κατάληψη).
Με την αλλαγή και του ονόματος του Υπουργείου Παιδείας σε «Υπουργείο παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων» φαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει προσωπικό φάκελο σπουδών με την συνεχόμενη κατάρτιση στα ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης (σε συνδυασμό με τις πιστωτικές μονάδες που εισάγονται απ’ τον νόμο της αξιολόγησης) έτσι ώστε να μπούμε σ’ ένα φαύλο κύκλο διάβασμα – δουλειά – ανεργία –διάβασμα – δουλειά – ανεργία… και πάει λέγοντας.
Οι αλλαγές αυτές που εδώ και χρόνια μας ετοιμάζουν σύσσωμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οδήγησαν τους φοιτητές στο δρόμου του αγώνα…
Οδήγησε τους φοιτητές στο να βγάλουν τα δικά τους αιτήματα μπροστά:
• Ενιαία και ισχυρά πτυχία
• Δουλειά για όλους δουλειά με δικαιώματα
• Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Το κράτος αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα φέρουν τα μέτρα που θέλει να περάσει επιλέγει να θωρακίσει τις επιλογές του με κατασταλτικά μέτρα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια διαρκής προσπάθεια σπίλωσης και απονομιμοποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου (τόσο από τα κυβερνητικά κόμματα όσο και από τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ) στοχεύοντας στην κατάργησή του. Κάτι τέτοιο θα δώσει την δυνατότητα στο κράτος να <<χτυπά>> οποιαδήποτε αντίσταση θεωρεί επικίνδυνη γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί ως κεντρικό το προηγούμενο διάστημα αναδείχτηκε το ζήτημα του 424ΓΣΝΕ και της παραχώρησής του στο ΠΑ.ΜΑΚ. Καιρό τώρα βλέπουμε άγρυπνους φρουρούς της ΔΑΠ και της πρυτανείας να «διεκδικούν» τους χώρους του πρώην νοσοκομείου για τις «ανάγκες» των φοιτητών, οι οποίες κατά τη γνώμη τους είναι κέντρα μελέτης εγκεφάλου, παρατηρητήριο τιμών και ανταποδοτική χρήση του χώρου για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαίδευσης αξιωματικών του στρατού. Όλα αυτά σε χώρους εκτός ασύλου και με τον υπόλοιπο μισό χώρο να διατίθεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αποτελεί πάγια ανάγκη των φοιτητών η παραχώρηση ολόκληρου του 424 για τη δημιουργία περισσότερων αμφιθεάτρων και λειτουργικών χώρων για τους φοιτητές και σε καμία περίπτωση τα χρήματα για την Παιδεία να μην δίνονται για τον στρατό.

Παράλληλα το πρόσφατο κύμα αστυνομοκρατίας ειδικά στα Εξάρχεια, με την συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και συλλήψεων (π.χ. μέσα από καφετέρια) προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να αποτρέψει πιθανές αντιδράσεις. Η στοχοποίηση της περιοχής αυτής δεν είναι τυχαία αλλά οφείλεται στην ιστορικότητας της και κυρίως στις κοινωνικές αντιστάσεις των κατοίκων (π.χ. απέναντι στην καταστροφή χώρων πρασίνου).
Τέλος, οι λιμενεργάτες όπως προαναφέρθηκε τη περίοδο αυτή προβαίνουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και όχι μόνο βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του υπουργείου αλλά δέχονται και αγωγές από εμπορικά επιμελητήρια. Κάτι τέτοιο αποτελεί ωμή προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων τους ερχόμενο σε σύμπνοια με τον κυβερνητικό εκβιασμό διάλογος με ανοιχτό λιμάνι.

Οι φοιτητές πρέπει να δώσουν το στίγμα τους και στην νέα κυβέρνηση. Να μην επαναπαυτούν αλλά να αντιδράσουν μαζικά σε ότι πλήττει την καθημερινότητα τους και την εργασιακή τους προοπτική.
Φέτος το Πολυτεχνείο δεν μπορεί παρά να διαπεραστεί από τις εργατικές αντιστάσεις, δεν μπορεί παρά να μιλήσει για όσα συμβαίνουν στο φοιτητικό και ευρύτερο εκπαιδευτικό κίνημα, δεν μπορεί να μην επηρεάζεται απ’ την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη. Ένα Δεκέμβρη που έβγαλε στον δρόμο σύσσωμη τη νεολαία για να εκφράσει τη συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, κόντρα στο όργιο καταστολής και τρομοκρατίας, έδειξε στις κυβερνήσεις πως οι μάζες έχουν τη δυνατότητα να εισβάλλουν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό, να διεκδικούν καλύτερους όρους διαβίωσης, να γίνονται ο χειρότερος εφιάλτης τους…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ:

• ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 424ΓΣΝΕ, ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/11/09 ΩΡΑ 12:00
• ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 17/11 ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
• ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ, 16/11 ΣΤΙΣ 10:00, ΠΡΟΣ ΤΟ 424ΓΣΝΕ ΚΑΙ ΤΟ Γ΄ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ



Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση σχήμα της Ε.Α.Α.Κ.

eaakpamak.blogspot.com

Σχόλια