ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Γ.Σ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΏΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, Αρχιτεκτονικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, ΜΜΕ, Παιδαγωγικού, Πληροφορικής, Τοπογράφων, Φυσικού, Χημικού, 36 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαιρετίζει τους χιλιάδες νεολαίους και εργαζόμενους, το λαό της Θεσσαλονίκης που και φέτος έδωσαν δυναμικό παρόν στην μεγάλη παλλαϊκή, αντιμπεριαλιστική πορεία της Τρίτης 17/11, αποδεικνύοντας έτσι πως το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο στους αγώνες του σήμερα.
Επίκαιρο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με την οικονομική κρίση να γίνεται ακόμη περισσότερο αισθητή σε όλους τους εργαζόμενους, με τις εκλογές να έρχονται ως αναγκαίο κακό για την διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος και την νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να εξαγγέλει ήδη από τις πρώτες 100 μέρες, καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με την συνέχιση των αντι-ασφαλιστικών μέτρων και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Έχοντας δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στο μέτωπο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το ΠΑΣΟΚ επισφραγίζει την ένταση της καταστολής σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΝΔ. Η έντονη παρουσία της αστυνομίας στις μεγαλειώδεις πορείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι 300 προσαγωγές στην Αθήνα, η απρόκλητη επίθεση στην πορεία και η προκλητικότατη επίθεση με χημικά, κρότου λάμψης, προς τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων στο πανεπιστήμιο του ΑΠΘ όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν επιστρέψει για να προασπίσουν το άσυλο, τραυματίζοντας, ευτυχώς ελαφρά, μέλη των ομάδων περιφρούρησης, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιθετικές προθέσεις της. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις Διαμαντοπούλου περί άρσης ασύλου, που κινούνται πάνω στις προεκλογικές δεσμεύσεις το ΠΑΣΟΚ, ούτε η κίνηση που επιχειρούν τα μέλη ΔΕΠ της Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης του ΑΠΘ.
Την καλύτερη απάντηση σε αυτή την πολιτική την έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο λαός της πόλης, που για ακόμη μια χρονιά με την μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων, που μετά το Αμερικάνικο Προξενείο επέστρεψε στο χώρο του Πολυτεχνείου για να προασπίσει το Άσυλο, κόντρα σε άλλες λογικές, κομματικών παρελάσεων που υπονομεύουν το ίδιο το κίνημα, περιφρουρώντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στην πράξη, . Το άσυλο αποτελεί κορυφαία κατάκτηση του φοιτητικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, συνδέεται άρρηκτα με την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και με τους μεγάλους, ριζοσπαστικούς αγώνες του λαού μας που μέχρι και σήμερα εμπνέονται από αυτό. Γι αυτό ακριβώς, επειδή βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, για εμάς παραμένει αδιαπραγμάτευτο.
Το φοιτητικό κίνημα, με τρόπο οργανωμένο, μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις και την περιφρούρηση των αποφάσεών του μπορεί και υπερασπίζεται το άσυλο, τις λαϊκές ελευθερίες, τα συμφέροντα των φοιτητών και όχι όπως μπορεί να δηλώνουν οι πρυτανικές αρχές, με το “ανοικτό πανεπιστήμιο”, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ποιά στάση κρατούν μέσα στις σχολές, λειτουργώντας ουσιαστικά ως το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Ούτε όμως και με ατομικές λογικές, πολιτικά αδιέξοδες, που μπορεί να αναπαράγονται από την κυρίαρχη ιδεολογία, και που υπονομεύουν τους συλλογικούς αγώνες.
Καλούμε από την επόμενη της 17ης Νοέμβρη, όλους τους φοιτητές, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να δώσουν τη μάχη ενάντια στα κολλέγια και τους ψηφισμένους νόμους, να υπερασπιστούν με νικηφόρο, μαζικό φοιτητικό κίνημα τα συμφέροντά τους. Στο δρόμο του αγώνα, καλούμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της νεολαίας, τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους και τον κόσμο της εκπαίδευσης, να συμπορευτούν το επόμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων.

ΟΛΟΙ στις επόμενες γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών μας συλλόγων!

Σχόλια