ΚΑΙ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Ένα χρόνο μετά την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε την δολοφονία του μαθητή Α. Γρηγορόπουλο, η αγωνιζόμενη νεολαία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τα σχέδια της κυβέρνησης. Γι ‘αυτό το λόγο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στο ζήτημα της τρομοκράτησης και καταστολής των κινητοποιήσεων. Ήδη από πριν καλλιεργούνταν από εκπροσώπους της κυβέρνησης και ΜΜΕ πολεμικό κλίμα ενώ είχε προαναγγελθεί ο επιθετικός ρόλος της αστυνομίας.
Από το Σάββατο το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της ασφάλειας είχαν διακόψει την κυκλοφορία στην Εγνατία προσπαθώντας να αποκόψουν το χώρο του Πανεπιστημίου και του Ασύλου και προκαλούσαν με την εμφατική παρουσία – επίδειξη δύναμης. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η στρατιωτικού τύπου επιχείρηση πολλών διμοιριών των δυνάμεων καταστολής(ΜΑΤ) οι οποίες εισέβαλαν από 2 σημεία στον προαύλιο χώρο της πολυτεχνικής καταπατώντας το άσυλο και συνέλαβαν 8 άτομα. Την επόμενη δε μέρα κατά τη διάρκεια της πορείας μόλις αυτή είχε ξεκινήσει δέχτηκε άγρια καταστολή. Σκοπός τους ήταν να διαλυθεί η πορεία πριν ακόμα φτάσει στο υπουργείο. Και όταν αυτό συνέβη προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις γύρω από το υπουργείο. Λόγω της ακατάσχετης ρίψης δακρυγόνων η πορεία διαλύθηκε και ο κόσμος εγκλωβίστηκε σε πολυκατοικίες οι οποίες κατέληξαν να περιφρουρούνται από διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ 200 άτομα είχαν περικυκλωθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ. Μεταξύ όλων αυτών ήταν και 6 συμφοιτητές μας από το ΠΑ.ΜΑΚ. Η πορεία ανασυντάχθηκε και διεκδικούσε την απελευθέρωσή τους. Πράγμα το οποίο επετεύχθη μετά από πίεση του κόσμου. Παρολαυτά στη Γ.Α.Δ.Θ. είχαν ήδη προσαχθεί πάνω από 80 άτομα μεταξύ αυτών και 3 συμφοιτητές μας. Η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Γ.Α.Δ.Θ. όπου μέχρι τις 2πμ απαιτούσε την απελευθέρωσή τους. Όπως και συνέβη. Την Δευτέρα έγινε μια από τις μαζικότερες πανεκπαιδευτικές πορείες των τελευταίων ετών. Η οποία και κατέληξε στο πολυτεχνείο όπου θα γινόταν Συντονιστικό φοιτητών μαθητών εργαζομένων. Εκεί και ενώ πάνω από 1000 άτομα ήταν στο πολυτεχνείο και στον προαύλιο χώρο η αστυνομία δεν δίστασε να πετάξει δακρυγόνα και μ’ένα πολύ προκλητικό τρόπο να προχωρήσει για 4η φορά μέσα σε 2 μέρες σε καταπάτηση του ασύλου φτάνοντας μέχρι και τους διαδρόμους του πολυτεχνείου. Στη συνέχεια το συντονιστικό προχώρησε σε αυθόρμητη πορεία στην πρυτανεία προκειμένου να αποσπάσει από τον Πρύτανη του ΑΠΘ την καταγγελία του για τη στάση της αστυνομίας. Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ έγινε το Συντονιστικό το οποίο αποφάσισε 2 δράσεις. Κλείσιμο του δρόμου έξω από τη σχολή θεάτρου με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων η παρέμβαση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ώστε να πάψει αυτή η μονόπλευρη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και να ακουστεί και η δική μας φωνή.
Όλη αυτή η επίθεση από μεριάς του κράτους, χτύπημα των κινητοποιήσεων, μαζικές προσαγωγές και παραβιάσεις ασύλου καταδεικνύουν δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά τα σχέδια της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η ανάγκη να προωθήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους όσο δυνατόν πιο γρήγορα σημαίνει ότι πρέπει να καταστείλει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του λαού στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και σε οποιονδήποτε άλλον σκεφτεί να αντιδράσει. Θέλουν να κάμψουν τις λαϊκές αντιστάσεις. Από την άλλη η λυσσαλέα επίθεση του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει το φόβο τους. Καταδεικνύει δηλαδή τη δύναμη που έχουν οι μάζες όταν αντιδρούν συλλογικά και ακολουθούν το δρόμο του αγώνα, να αμφισβητούν τους όρους εκπαίδευσης και εργασίας που τους επιβάλλουν, να ανατρέπουν τις επιθέσεις που τους ετοιμάζουν, να αποσπούν κατακτήσεις, να αλλάζουν το ρου της ιστορίας. Ρόλο ιδεολογικής επίθεσης έχουν αναλάβει τα ΜΜΕ συγχαίροντας και σιγοντάροντας την κυβέρνηση. Από την άλλη προσπαθούν να υποβιβάσουν τη δυναμικότητα και τις δυνατότητες του κινήματος. Η τεράστια μαζικότητα των κινητοποιήσεων καταδικάζει σε αποτυχία την αντιδραστική προπαγάνδα τους.
Ειδικότερα για το άσυλο το σταμάτημα των επεισοδίων αποτελεί μονάχα ένα πρόσχημα για το κράτος. Στόχος του είναι η σταδιακή κατάργηση του με σκοπό την καταστολή των συλλογικών διαδικασιών και δράσεων του φοιτητικού αλλά και λαϊκού κινήματος.
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
Υπερασπιζόμενοι τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να απαντάμε μαζικά, συλλογικά και δυναμικά σε κάθε κίνηση τρομοκράτησης και καταστολής από μεριά του κράτους. Καλούμε κάθε φοιτητή να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και το άσυλο τόσο στο επίπεδο του λόγου του, όσο και με την έμπρακτη συμμετοχή του σε κάθε κινητοποίηση. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Συλλόγου φοιτητών ΠΑ.ΜΑΚ. σε Δ.Σ. ώστε να καλεστεί Γενική Συνέλευση και να τοποθετηθεί ο Σύλλογος.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ -ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Γενική Συνέλευση ΤΡΙΤΗ 15/12

Σχόλια