Η τάξη αποκαταστάθηκε…οι κακοί μπαινουν στη φυλακη!!!
ή μήπως όχι;;;;;;;;;;

Ο λόγος για τον αναπληρωτή καθηγητή της ΟΔΕ που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες προκειμένου να περάσουν το μάθημά του. Σε φυλάκιση 12 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε και ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός που λειτουργούσε ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του καθηγητή και των φοιτητριών παραλαμβάνοντας τα χρήματα. Κύκλωμα δηλαδή…Το θέμα απασχόλησε πολύ τον τύπο και τα φοιτητικά blog. Κανένας όμως δεν έμοιαζε να παραξενεύτηκε από το γεγονός… Και είναι αλήθεια πως στο Πα.Μακ. και γενικά στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας ουκ ολίγα «σκάνδαλα» έχουν λάβει χώρα. Αλλά το ζήτημα δεν είναι ηθικό και δεν είναι οι λεπτομέρειες που μας απασχολούν! Μάλλον τα δύο παραπάνω αποπροσανατολίζουν την κουβέντα.
Το ζήτημα για ακόμα μια φορά είναι η καθηγητική αυθαιρεσία!Αναμφισβήτητα η εξεταστική αποτελεί μια εξουθενωτική διαδικασία, και παράλληλα το πρόσφορο έδαφος (λόγω και των ιδεολογημάτων που την περιβάλλουν και την στηρίζουν - ουδέτερα κι αντικειμενικά κριτήρια, αξιοκρατία...) για την ανάπτυξη και διόγκωση αυτού που με διάφορες εκφάνσεις ονομάζεται καθηγητική αυθαιρεσία (υπερβολικά αυστηροί όροι επιτήρησης, δύσκολα θέματα, μαζικά κοψίματα, τώρα και περασμένα μαθήματα επι πληρωμή κ.ά...). Έτσι, με την κατάχρηση της καθηγητικής εξουσίας, πλήττονται κατοχυρωμένα δικαιώματα των φοιτητών και δυσχεραίνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό οι όροι φοίτησής μας.
Κάθε φοιτητής
• αναγνωρίζει την ανάγκη για άμεση επανεξέταση σε μαθήματα με μεγάλο ποσοστό αποτυχίας
• αγανακτεί με τις συνθήκες επιτήρησεις
• αγανακτεί με την υπέρογκη ύλη
Είναι φανερό όμως, πως οι φοιτητές οφείλουν να πάρουν θέση απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό μιας και είναι οι άμεσα πληττόμενοι. Μέσα από το ανώτατο όργανό μας τη Γενική Συνέλευση έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους φοίτησης και να διασφαλίσουμε πως τέτοια γεγονότα δεν θα λάβουν χώρα. Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Φοιτητών και με την αυτοδυναμία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, αδρανεί. Η μόνη λύση που προτείνει αυτή τη στιγμή το κατεστημένο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είναι ο ατομικός δρόμος διεκδικησης που αναγκάζει τους φοιτητές να διαπραγματεύονται το πτυχίο τους με οικονομικές δοσοληψίες. Ο καθένας μόνος του και με καμία έννοια συλλογικής διεκδίκησης και συναδελφικής αλληλεγγύης, μας θέλουν να διεκδικούμε την επαύριο τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας {ατομικός φάκελος εργασίας (credits), διάσπαση των πτυχίων μας(κατευθύνσεις), συμπίεση επαγγελματικών δικαιωμάτων (αναγνώριση των ΚΕΣ) }.
Αξίζει δε να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος καθηγητής έβαζε πέρυσι υποψηφιότητα για πρόεδρος του τμήματος στις προεδρικές εκλογές. Είναι η διαδικασία που εκτοπίζει ακόμα και αυτή την έμμεση συμμετοχή του συλλόγου και απευθύνεται ατομικά σε κάθε φοιτητή. Σε πλήρη σύμπνοια με όλο το νόμο-πλαίσιο ο φοιτητής δεν αντιμετωπίζεται ως μέλος του συλλόγου που εκφράζεται μέσα από τις διαδικασίες του (έστω και με τη συμμετοχή στις εκλογές), αλλά καλείται ατομικά ως “ακαδημαϊκός πολίτης” να ψηφίσει ποιος θα αποφασίζει για λογαριασμό του. Οι πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια όχι μόνο δε σταματουν, αλλά επεκτείνονται σε ευρύτερα κομμάτια φοιτητών (καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ). Ο ίδιος με θέρμη υπερασπιζόταν στους φοιτητές του πως από τη θέση του θα υπερασπιζόταν τα φοιτητικά συμφέροντα!
Είναι ώρα να καταλάβουμε πως οι μόνοι που θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο Σύλλογος Φοιτητών Πα.Μακ. είμαστε όλοι εμείς, δεν είναι καμία πολιτική δύναμη. Όλοι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να παλεύουμε για τα προβλήματά μας και όχι να εκχωρούμε τις δικές μας πολιτικές λειτουργίες σε «ειδικούς» κι «εκπροσώπους». Η αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση μέσα στο πανεπιστήμιο δεν έρχεται μέσα από δικαστικές αποφάσεις αλλά μέσα από τη συλλογική πάλη.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής και άλλοι πολλοί που μεταχειρίζονται ανάλογα μέσα, θα είναι την επόμενη μέρα στα αμφιθέατρα! Εμείς ???
Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ…ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σχόλια