Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ…


Πέρασαν λίγο περισσότερα από 2 χρόνια από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό «υποστήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πολλά άλλαξαν… αρχικά η ίδια η κυβέρνηση, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας, μας επιβλήθηκε μία συγκυβέρνηση από τα κόμματα της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ & ΛΑΟΣ με έναν μη εκλεγμένο, τραπεζίτη πρωθυπουργό.  Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι άλλαξε η ζωή όλων μας στην καθημερινότητα…

 Όλα αυτά που με αγώνες οι άνθρωποι είχαν καταφέρει να κατακτήσουν ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και βιώσιμο επίπεδο ζωής, όπως το εργατικό δίκαιο, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια υγεία, η δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες, κάθε μέρα που περνάει γκρεμίζονται όλο και περισσότερο. Μέσα σε δύο χρόνια μνημονίου και «δημοσιονομικής αναπροσαρμογής», κατάφεραν να γυρίσουν την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω! 

Αδύναμος κρίκος η νεολαία
Τα μέτρα που σχεδόν με καθημερινό τρόπο εξαγγέλλονται έχουν στο στόχαστρό τους τη νεολαία και τη νέα γενιά πιο πολύ παρά ποτέ. Οι νέοι από την πιο μικρή και παιδική τους ηλικία, μέχρι και την είσοδο τους στην εργασία καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ριζικά δυσκολότερο τοπίο σε κάθε όψη της καθημερινότητάς τους… Στα δημοτικά όλης της χώρας πληθαίνουν τα κρούσματα υποσιτισμού παιδιών μέρα με τη μέρα. Στα γυμνάσια και λύκεια συνεχίζεται να απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση, ενισχύεται η παραπαιδεία και δρομολογείται η αλλαγή εκ νέου των πανελλαδικών εξετάσεων δίνοντας βάση στην αποστήθιση εξειδικευμένων γνώσεων, υποβαθμίζοντας έτσι την ανάγκη για ποιοτική γενική δημόσια παιδεία.

Στα πανεπιστήμια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου... Ολόκληρα πανεπιστήμια απειλούνται με οικονομική κατάρρευση λόγω της υποχρηματοδότησης, τα πτυχία μας διαλύονται, λαμβάνοντας απλούς τίτλους σπουδών, ενώ ιδιώτες επιχειρείται να μπουν στη διοίκηση των ιδρυμάτων, παροχές όπως τα δωρεάν συγγράμματα-σίτιση-στέγαση περικόπτονται, το άσυλο καταστρατηγείται καθημερινά, μεθοδεύεται η εισαγωγή διδάκτρων και την ίδια στιγμή το κόστος για να σπουδάσει σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ένας νέος γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τη μέση οικογένεια, σπρώχνοντας έτσι πολλούς νέους στα κάθε είδους ΙΕΚ-ΚΕΣ-ΚΕΚ για φτηνές και σύντομες σπουδές.

Τίποτα δε πάει χαμένο, στη χαμένη σου ζωή…
                     Τ’ όνειρο σου ανασταίνω και το κάθε σου «γιατί»
Ενώ ως συνέχεια όλων αυτών, πέφτουμε στο πέλαγος της εργασιακής ανασφάλειας όταν καταφέρουμε να τελειώσουμε με την οδύσσεια του πανεπιστήμιου, χωρίς ένα πτυχίο το οποίο μας εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα, γινόμαστε είτε μελλοντικοί άνεργοι αφού ήδη το ποσοστό ανεργίας των εργαζόμενων νέων πλησιάζει το 50% και μας οδηγεί στην απελπισία… Είτε εργαζόμενοι που θα δουλεύουν για λίγα χρήματα, χωρίς ασφάλιση, αφού η συγκυβέρνηση του μνημονίου φρόντισε ώστε οι νέοι κάτω των 25 να δουλεύουν με το 80% των αμοιβών της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή, με μισθό-χαρτζιλίκι των 400€, την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στην ετεροαπασχόληση και υποαπασχόληση στις διάφορες θέσεις stage εργασίας. Έτσι αναγκάζουν πολλούς νέους να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον, καταδικάζοντας έτσι την οικονομία της χωράς και στερώντας από αυτόν τον τόπο την νέα γενιά…

Να γίνουμε η γενιά της ανατροπής!
Η νεολαία όμως έδωσε τις μάχες της… και συνεχίζει ακάθεκτη! Μέσα από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου, όπου σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδίκασε τον Νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου. Ήδη από τα τέλη Αυγούστου οι περισσότερες σχολές στην Ελλάδα τελούσαν υπό κατάληψη, ενώ οι κινητοποιήσεις των φοιτητών συμπαρέσυραν και τους μαθητές, οι οποίοι στα μέσα Σεπτέμβρη μπήκαν σε ένα κύκλο καταλήψεων των σχολείων πανελλαδικά με σκοπό να δηλώσουν την εναντίωση τους απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ενώ στο πλευρό φοιτητών και μαθητών τάχθηκαν και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών και οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις κατάφεραν αρχικά να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου και έδωσαν το στίγμα για διαρκή αγώνα μέχρι τη συνολική ανατροπή του. Η πρόσφατη απομάκρυνση της υπουργού παιδείας μπορεί, άλλωστε να θεωρηθεί και ως νίκη του φοιτητικού κινήματος, καθώς αυτό ήταν που προκάλεσε την πολιτική φθορά της Διαμαντοπούλου.

Οι αγώνες των νέων έχουν υπάρξει στο παρελθόν το εφαλτήριο που δίνει το έναυσμα και στην υπόλοιπη κοινωνία να παλέψει… Από τους αγώνες του Πολυτεχνείου, ως τις συγκλονιστικές μάχες της νέας γενιάς απέναντι στις μεταρρυθμίσεις Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου… ο δρόμος έχει χαραχτεί!

Ας μην αφήσουμε λοιπόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, την συγκυβέρνηση αυτή και καμία άλλη κυβέρνηση, να διαγράψουν μια ολόκληρη γενιά από το χάρτη της ιστορίας. Υπάρχει διέξοδος για τη νεολαία στα πλαίσια του ευρύτερου λαϊκού ξεσηκωμού για ανατροπή της πολιτικής τους, δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί όταν παλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέπουμε καταστάσεις!

 




Σχόλια