ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ... ΜΑΙL


Μετά από 2 χρόνια φοιτητικών κινητοποιήσεων και το νόμο Διαμαντοπούλου στα χαρτιά, αποδείχτηκε πως τα Συμβούλια Διοίκησης που έρχονται να επιφέρουν την οριστική διάλυση του Δημόσιου, Δωρεάν, Δημοκρατικού πανεπιστημίου είναι πλήρως απονομιμοποιημένα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής τους θα πέφτει στο κενό. Μέχρι στιγμής
 η νέα διοίκηση - “κερκόπορτα” της εφαρμογής του νόμου που φέρνει το μνημόνιο στην παιδεία δεν κατάφερε να συγκροτηθεί, καθώς έβρισκε μπροστά του τα αγωνιζόμενα κομμάτια φοιτητών καθηγητών και εργαζομένων του πανεπιστημίου. Το Υπουργείου έπρεπε να βρει τρόπο να ξεφορτωθεί τον “μπελά”...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΙΧΟ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ...ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Τι κι αν εδώ και 1,5 χρόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει πάρει και ξαναπάρει θέση απέναντι σε αυτόν τον νόμο, αυτά δεν έχουν πλέον και τόση σημασία. Το Υπουργείο Παιδείας βρήκε τον τρόπο να συγκροτήσει τα συμβούλια, ακόμη κι αν οι πρακτικές αυτές θυμίζουν άλλες εποχές... Είναι προφανές πως απέναντι σε αυτή τη μαζική αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας το Υπουργείο Παιδείας θα σκαρφιζόταν κάποιο εναλλακτικό τρόπο προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο παρακάμπτοντας τις καθολικές αντιδράσεις. Για αυτό και για πρώτη φορά φέτος θεσμοθέτησε τη δυνατότητα να τελείται ψηφοφορία για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Η επιλογή του υπουργείου να προχωρήσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το φοιτητικό κίνημα μπλόκαρε πετυχημένα κάθε προσπάθειά εκλογών, ότι η νέα διοίκηση είναι πλήρως απονομιμοποιημένη. Μια διαδικασία προφανώς αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και συνταγματικά ελεγχόμενη που έρχεται να καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτοί που μας μιλάν για μειοψηφίες, αψηφούν τις αποφάσεις ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και επιλέγουν να συγκροτήσουν τις νέες διοικήσεις μέσω e-mail. Με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο που η συγκυβέρνηση εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα που διαλύουν εργασιακές συνθήκες, υγεία παιδεία και κάθε δημόσιο αγαθό.

Ως ΑΕΠ-ΕΑΑΚ θεωρούμε βαθιά αντιδημοκρατική και απονομιμοποιημένη διαδικασία την συγκρότηση Συμβούλιων Διοίκησης στο Πα.Μακ στις 6/11 με ηλεκτρονική ψήφο , ως μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή είναι για εμάς η μεγαλύτερη επιβεβαίωση του μεγέθους του φοιτητικού κινήματος και του εμποδίου που στάθηκε μπροστά τους.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν να βάλουν πλάτες στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου , θέτοντας υποψηφιότητα. Κύριοι και κυρίες, “αγωνιστές” και “δημοκράτες” που επιλέξατε να γίνετε υπαλληλίσκοι του Υπουργείου και της κυβέρνησης μέσα στις σχολές, θα μας βρείτε απέναντί σας! Δεν θα χαρίσουμε τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, δεν θα χαρίσουμε τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, δεν θα γίνουμε παθητικοί θεατές μπροστά στην διάλυση της δημόσιας παιδείας. Οι φοιτητές στο σύνολο τους έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου και τα συμβούλιά του και τη θέση μας αυτήν θα την υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων, ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί.

Δεν αναγνωρίζουμε την αυταρχικά διορισμένη διοίκηση, δεν αποδεχόμαστε τα συμβούλια διάλυσης του πανεπιστημίου, δεν θα αναγνωρίσουμε καμία απόφασή αυτού του οργάνου, θα μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια συνεδρίασης του.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Α.Ε.Π.- Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια