Μεταρυθμίσεις;;


Προβληματίζεστε για την κατάσταση του ελληνικού πανεπιστημίου; Ανησυχείτε για την εργασιακή προοπτική που σας εξασφαλίζει το πτυχίο σας; Αναρωτιέστε για το τι θα απογίνει η σχολή σας; Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ακόμα μια φορά δίνει αποστομωτικές απαντήσεις με τις «5 προτάσεις για να μη χάσουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ την ευκαιρία» υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, τώρα ή ποτέ».


             Πιο συγκεκριμένα λοιπόν οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

  • ‘‘Η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες της αγοράς και η άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, δεν πρέπει να μείνει  άλλο ως μία κοινότυπη ευχή, αλλά να γίνει επιτέλους πράξη.’’
·         ‘‘Είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματική Αξιολόγηση (με ταυτόχρονη κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ), τα αποτελέσματα της οποίας θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, πέραν των λειτουργικών αναγκών. Είναι κρίσιμο να δούμε ξανά το μοντέλο διακυβέρνησης, δεδομένου πως τα Συμβούλια Διοίκησης απέτυχαν στη σύνθεση τους, μιας και αντί για ανθρώπους της αγοράς και των τοπικών κοινωνιών που θα προωθήσουν την καλή φήμη των ιδρυμάτων, θα συγκεντρώσουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, θα βοηθήσουν στη διοίκηση μεταφέροντας τις πρακτικές εμπειρίες τους, εξελέγησαν στην πλειονότητα των θέσεων μέλη της καθηγητικής συντεχνίας -αρκετοί βέβαια ιδιαιτέρως αξιόλογοι- που θα επικοινωνούν μέσω skype μία φορά το μήνα.’’
  • ‘‘Με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας έγινε η αρχή, ωστόσο πρέπει να δημιουργηθούν παράλληλες δομές. Δεν πρέπει να φοβηθούμε, αλλά να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία ομάδων Φύλαξης μέσα στα Ιδρύματα υπό            
                την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας.’’
       •     Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή άλλωστε έχει μοναδική ευκαιρία να δώσει άλλη
                 πνοή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, αυξάνοντας το επίπεδο της μέσω του
                 ανταγωνισμού και αναθεωρώντας το Άρθρο 16 για τη λειτουργία και μη κρατικών
                 Πανεπιστήμιων.


       Και τώρα κάποιες απορίες:

·         Προσαρμογή των προγραμμάτων στις ανάγκες της αγοράς:. Μια ανάγκη της αγοράς στο σήμερα μπορεί αύριο να αλλάξει. Αγορά είναι αυτή βλέπετε, κάνει ναζάκια. Ένα πτυχίο προερχόμενο από ένα πρόγραμμα σπουδών βασισμένο στις ανάγκες της αγοράς του σήμερα, αύριο, στις διαφοροποιημένες ανάγκες της αγοράς τι θα απογίνει; Πέρα απ’ ατό όμως… Τι θα λέγατε για πτυχία επικεντρωμένα στις ανάγκες της κοινωνίας; Βασισμένα στο κοινωνικό συμφέρον και όχι σε αυτό ολίγων «εκλεκτών» της αγοράς;

·         Συμβούλια Ιδρύματος: Μα παράπονα και γκρίνια που δεν μπήκαν οι άνθρωποι της αγοράς σε αυτά; Γέμισαν ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς. Τι άλλο πια; Ας δούμε το υπόδειγμα Πα.Μακ.! Οι μισοί του Συμβουλίου είναι σύμβουλοι επιχειρήσεων! Άσε που έκαναν μπαμ οι υποψηφιότητες του Μάμαλη (υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές στη Βέροια) και του Αγγελάκη ( υψηλού στελέχους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέχρι το 2010 όπου αποφοίτησε από το Πα.Μακ. και της ΟΝΝΕΔ φυσικά) για εξωτερικά μέλη του Συβουλίου. Μια ζωή βουτηγμένο στα δικά σας σκάνδαλα, στην πελατειακή σχέση με την μεγαλύτερη μερίδα των καθηγητών και στη συνδιαλλαγή είναι το Πα.Μακ.! Βίλλα ανομίας… με τους δικούς σας όρους! Δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας.

·         Μεγάλο χαρμόσυνο γεγονός πρέπει να αποτέλεσε για σας και η επανειλημμένη εισβολή διμοιριών των ΜΑΤ στο άσυλο και οι συλλήψεις φοιτητών και εργαζομένων. Αλλά όπως λέτε και εσείς δεν πρέπει να φοβηθούμε: (1 διμοιρία των ΜΑΤ+3 ασφαλίτες)/100 τ.μ. πανεπιστημιακού χώρου, για αρχή τουλάχιστον είναι καλά... Ας εκπολιτιστούμε επιτέλους σ' αυτή τη χώρα!

·         Μη κρατικά πανεπιστήμια: Μετά από την αύξηση των οικογενειακών εισοδημάτων λόγω της πετυχημένης μνημονικής πολιτικής και της παραμονής μας στο ευρώ, ήρθε η ώρα η ελληνική οικογένεια να έχει την δυνατότητα να «επενδύσει» τις αυξήσεις αυτές. Δώστε στο λαό μη κρατικά πανεπιστήμια!!

«Συνέλευση μόνο όταν υπάρχει αλλαγή στην παιδεία….»

Τάδε έφη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑ.ΜΑΚ. όταν ξέμειναν από δικαιολογίες τον περασμένο Δεκέμβρη στις επίμονες ερωτήσεις φοιτητών «απαντώντας» στο γιατί μπλοκάρουν το κάλεσμα διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών.

Άραγε τώρα το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και οι ποικίλες αλλαγές που φέρνει( κλειστές σχολές, άλλες συγχωνευμένες με λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα, περαιτέρω διάσπαση πτυχίου με τις κατευθύνσεις) θεωρούνται γι’ αυτούς αλλαγές στην παιδεία; Ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση τους επί αυτού; Θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον σύλλογο σαν υποκατάστημα γραφείων της ΟΝΝΕΔ συνεχίζοντας να φιμώνουν την φωνή των φοιτητών, συνεχίζοντας να μπλοκάρουν κάθε διάλογο μεταξύ των φοιτητών;

Χέρι-χέρι…

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ υποτίθεται διαφωνούν. Δεν τα βρίσκουν πουθενά. Κι όμως…τελικά κάτι γίνεται. Υπάρχουν κοινά σημεία! Για το «καλό» της χώρας, για τις επενδύσεις, για την ευρωπαϊκή πορεία μας, για να κοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, για να γίνουν και άλλες περικοπές, για να γίνουμε γενιά χωρίς αύριο, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα βρήκαν.

Κάπου λοιπόν φαίνεται πως τα βρίσκουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ: στην μόνιμη σιωπή οτιδήποτε και αν συμβαίνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, στην απαξίωση του φοιτητικού συλλόγου και στην φίμωση του, στον ανταγωνισμό για το ποιό από τα δύο μαγαζάκια θα πάει καλύτερη εκδρομή, στο να συνάπτουν πελατειακές σχέσεις με τους φοιτητές(σημειώσεις, «ενημέρωση»κτλ) με μόνο στόχο την εκλογική καταγραφή των «κόπων» τους.

Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης (μπλε και πράσινο) είναι εδώ λοιπόν! Ας τους πει κάποιος ότι μεταρρυθμίσεις γίνονται…Κλείνουν τις σχολές μας, σχεδιάζουν περικοπές σε συγγράμματα, μας δίνουν πτυχία χωρίς επαγγελματική εξασφάλιση. Φτάνει! Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο πια. Μόνο οι πράξεις με αγώνες θα δώσουν απάντηση! Αγώνας για ενιαία-ισχυρά πτυχία απέναντι στο εργασιακό χάος που μας φέρνουν. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για να μην πληρώνουμε για τα αυτονόητα. Αγώνας για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών για να μην γίνουμε τα αυριανά ρομποτάκια τους.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ.


Σχόλια