ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, «ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ» ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ...



Και να που το σχέδιο Αθηνά ήρθε να υλοποιήσει για το Δ.Ε.Σ. και το Β.Σ.Α.Σ. όλα αυτά που ενώ μπορούσε κανείς να τα δει, φάνταζαν πολύ απαισιόδοξα και υπερβολικά για να γίνουν πραγματικότητα (μ’αυτούς τους όρους τα χαρακτήριζαν οι εκάστοτε πρόεδροι των τμημάτων και η Πρυτανεία).
Ας ξεκινήσουμε  από το Δ.Ε.Ο.Π.Σ. ή μάλλον καλύτερα από το Δ.Ε.Σ. όπως λέγεται τα τελευταία 4 χρόνια. Πολλοί, λιγάκι μικρότεροι ίσως δεν γνωρίζουν ότι το τμήμα ονομάζοταν Διεθνών Ευρωπαικών Οικονομικών και Πολιτικών σπουδών. Ονομαζόταν έτσι γιατί υποτίθεται ήθελε να καταρτίσει τους φοιτητές και στα διεθνή οικονομικά και στις πολιτικές σπουδές, γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει ως τώρα και δυο αντίστοιχες κατευθύνσεις ( για να δούμε θα συνεχίσει να έχει…;). Το 2008 οι εισακτέοι και οι φοιτητές των προηγούμενων ετών ενώ είχαν μπει στο Δ.Ε.Ο.Π.Σ. εν μία νυκτί ήταν πλέον  φοιτητές του Δ.Ε.Σ. . Ήταν απλά μια αλλαγή ονόματος άνευ σημασίας ή κάτι παραπάνω άραγε; Εκείνο το διάστημα οι φοιτητές ζητούσαν εξηγήσεις στο τι επίπτωση θα έχει αυτό στις σπουδές τους και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Έγιναν τότε μαζέματα με τον πρόεδρο του τμήματος του οποίου οι εξηγήσεις ήταν ιδιαίτερα «διαφωτιστικές». Η δικαιολογία ήταν ότι με το νέο όνομα υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με αντίστοιχα τμήματα στο εξωτερικό. Σαν να λέμε ότι η αλλαγή του ονόματος έγινε απλά για γραφειοκρατικούς λόγους και πως δεν θα είχε καμμία επίπτωση στο πρόγραμμα σπούδων μας και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Η αλήθεια όμως βρισκόταν αλλού. Θέλησαν απλά να μετατρέψουν σιγά σιγά το τμήμα σε καθαρά πολιτικό τμήμα, υποτιμώντας έτσι, και σήμερα με το σχέδιο Αθηνά ακόμα περισσότερο, την οικονομική κατεύθυνση. Αυτό φαινόταν όχι μόνο από την αλλαγή ονόματος αλλά και από την συνεχή αλλαγή καθηγητών των οικονομικών μαθημάτων ή ακόμα και με την κατάργηση ορισμένων. Τα συγκεκριμένα μαθήματα έπρεπε οι φοιτητές να τα περάσουν ενώ στην ουσία δεν θα υπήρχαν πια στο πρόγραμμα σπουδών τους.
Το Β.Σ.Α.Σ. με τη σειρά του έχει  και αυτό δύο κατευθύνσεις, μια οικονομική και μια πολιτική.Τα τελευταία  χρόνια για κάποια τμήματα του Πα.Μακ. η εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο δεν ήταν ποτέ σίγουρη. Ένα από αυτά τα τμήματα ήταν και το Β.Σ.Α.Σ. ,και μετά την αλλαγή του ονόματος του στην ίδια μοίρα έμπαινε και το Δ.Ε.Σ.. Τα δύο αυτά τμήματα έχουν όπως όλοι μπορούν να φανταστούν, πόσο μάλλον οι ίδιοι φοιτητές τους, τελείως διαφορετικό αντικείμενο. Να όμως που το σχέδιο αθηνά τα αντιλαμβάνεται ως κάτι παρόμοιο και έρχεται να συγχωνεύσει το Β.Σ.Α.Σ. στο Δ.Ε.Σ. .
Σχέδιο ”Αθηνά" ή σχέδιο κατάργησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων;
Tο σχέδιο Αθηνά θέλοντας να αναμορφώσει τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, κλείνει «άχρηστα» τμήματα και συγχωνεύει άλλα παρεμφερή.  Πολύ βολικό θα σκεφτόντουσαν κάποιοι, τέρμα πια τα τμήματα "Κολοπετεινίτσας" και τα τμήματα που έχουν παρόμοια αντικείμενα αλλά είναι διάσπαρτα.Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Το μοντέλο που υιοθετείται σε όλα τα ιδρύματα πλέον, το «σχολή-τμήμα», καταργεί το κάθε τμήμα ως όργανο, τα οποία τώρα θα ανήκουν σε μία σχολή η οποία θα αποτελεί και το διοικητικό τους όργανο.
Κάτι θυμίζει αυτό θα έλεγε κανείς. Μήπως τον νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου; Ο νόμος αυτός πέρα το ότι περιέγραφε επακριβώς το παραπάνω μοντέλο, εμπεριείχε και μια πτυχή που αφορούσε τα πτυχία μας ή τιτλούς σπούδων όπως τα ονόμαζε. Ο κάθε φοιτητής δεν θα είχε στα χέρια του ένα πτυχίο αλλά έναν ατομικό φάκελο προσόντων που θα συμπλήρωνε διαλέγοντας μαθήματα (πιστωτικές μονάδες) από μία ευρεία γκάμα προγραμμάτων σπουδών. Πιο απλά ο εισακτέος θα μπαίνει σε μια σχολή και μέσα σ’αυτήν θα επιλέγει από διάφορα προγράμματα σπουδών. Στην δική μας περίπτωση η σχολή σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά" θα λέγεται πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες και το τμήμα του θα αποτελεί το διεθνών και ευρωπαικών σπουδών (το Β.Σ.Α.Σ. απλά κατά τα σχέδια τους θα απορροφηθεί). Αναρωτιόμαστε όμως τι κατάρτιση οικονομική θα έχουν οι απόφοιτοι από ένα τμήμα ή μια σχολή καλύτερα που λέγεται πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Μάλλον η εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο δεν θα είναι καθόλου σίγουρη. Επιπλέον το τμήμα των βαλκανικών χάνεται-απορροφάται παντελώς οπότε οι φοιτητές χάνουν όλα τους τα επαγγελματικά δικαιώματα. Συγχρόνως το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές του Δ.Ε.Σ. εφόσον μιλάμε για τελείως διαφορετικά προγράμματα σπουδών που τώρα πια θα πρέπει να γίνουν ένα.
Βλέπουμε λοιπόν πως το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων. Πιο συγκεκριμένα, όταν μια σχολή συγχωνεύεται με μια άλλη χάνει επαγγελματικά δικαιώματα. Το δεύτερο είναι η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου που έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα και αφετέρου ότι εφόσον δεν θα κατέχουν ενιαίο πτυχίο δε θα μπορούν να διαπραγματευτούν συλλογικά καλύτερους όρους εργασίας -ειδικά σε μια τέτοια περίοδο που όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται και καταπατώνται συνεχώς. Εν τέλει αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποια τμήματα δεν επηρεάζονται άμεσα, σε δεύτερη φάση θα βρεθούν στην ίδια θέση ώστε να εξυπηρετηθεί ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου «Αθηνά», καθώς και του υπουργείου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει οι φοιτήτες να απαντήσουμε. Το σχέδιο "Αθηνά" μας πλήτει όλους άσχετα αν κάποια τμήματα και σχολές είναι σε λίστα προτεραιότητας. Δεν μας καλύπτουν ούτε μας καθησυχάζουν τα λόγια της πρυτανείας και κάποιων μεγαλοκαθηγητάδων που στην πραγματικότητα στηρίζουν το σχέδιο αφού εκείνοι είναι που εξέλεξαν το όργανο που θα υλοποιήσει το σχέδιο "Αθηνά", το συμβούλιο διοίκησης. Ούτε όμως το ψεύτικο ενδιαφέρον των κυβερνητικών παρατάξεων, της δύναμης ευθύνης του Πα.Μακ. Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. και της δεύτερης και καταϊδρωμένης Πα.Σ.Π. αλλά διόλου άνευ ευθυνών στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής αναδιαδάρθρωσης. Στα σχέδια τους θα μας βρούνε μπροστά τους με μαχητικούς-συλλογικούς-ανυποχώρητους αγώνες για το αυτονόητο, για όλα αυτα που εν τέλει δικαιούμαστε.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         Ενιαία Ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά.
·         Ανθρώπινους Ρυθμούς Σπουδών
·         Καμία Υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι.
Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας.
Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτα.
  Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το, και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται...ΜΠ.ΜΠΡΕΧΤ
Α.Ε.Π. – Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια