Δημόσιο πανεπιστήμιο ώρα μηδέν!


Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι θα άκουσες πολλές φορές τις λέξεις «ανάκαμψη», «success story» , «ανάπτυξη». Υποσχέσεις επί υποσχέσεων, που φτάνοντας ο Σεπτέμβρης έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο κατανοητές: 12.500 απολύσεις καθηγητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1720 απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, διαθεσιμότητες και απολύσεις στην Υγεία αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σαφής ήταν και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ δείχνοντας τις …διαθέσεις του. Ανέφερε 30 φορές τη λέξη «θα», 32 φορές την λέξη «πρωτογενές πλεόνασμα», 11 φορές την λέξη «ανάκαμψη», αλλά μόλις 1 τις λέξεις «εργαζόμενος» και «κοινωνική ασφάλιση» και καμία τη λέξη «μισθός».

Από την συνολική αυτή επίθεση λοιπόν, δεν φαίνεται να γλιτώνει το πανεπιστήμιο. Ήδη από πέρυσι πολλά τμήματα έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν με το σχέδιο «Αθηνά», η φοιτητική μέριμνα συρρικνώθηκε, ενώ το μέλλον των εργαζομένων σε αυτό γινόταν όλο και πιο θολό. Φέτος τα πράγματα …ξεκαθαρίζουν περισσότερο. Μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη αναμένονται τα ονόματα εκείνων που απολύονται ή βγαίνουν σε διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα η λειτουργία πολλών ιδρυμάτων ανά την Ελλάδα να καθίσταται αδύνατη.

Πιο συγκεκριμένα στο Πα.Μακ. ο αριθμός των εργαζομένων που θα απολυθούν αναμένεται να φτάσει τους 60. Έτσι στην Ελλάδα των 1,5 εκατ. ανέργων έρχονται να προστεθούν άλλοι 60 εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλείες τους. Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και της εξαθλίωσης αυτό ισοδυναμεί με τη συθέμελη καταστροφή της ζωής τους και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, βέβαια, αν αναλογιστούμε πως αυτός ο αριθμός αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στο πανεπιστήμιό μας, αντιλαμβανόμαστε πως από μια τέτοια κίνηση οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται. Το πανεπιστήμιό μας θα είναι αναγκασμένο να υπολειτουργεί μιας και η λειτουργία γραμματειών, άλλων υπηρεσιών ακόμα και εργαστηρίων θα γίνεται με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. 

Αν συνδεθεί η παραπάνω κατάσταση με τις περαιτέρω περικοπές σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα που αναμένονται για φέτος, γίνεται ξεκάθαρο ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θέτουν το ελληνικό πανεπιστήμιο σε οριακή κατάσταση. Ήδη μια σειρά από ιδρύματα όπως το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν κηρύξει το πανεπιστήμιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ανάγκης, καθώς οι απολύσεις προσωπικού θέτουν εν αμφιβόλω βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου. 
                                                  
Από κοντά και ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου μας, που αποφάσισε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες  την Τρίτη-Τετάρτη 10-11/9 καθώς και την Πέμπτη-Παρασκευή 12-13/9 καθώς και μια πενθήμερη απεργία από τις 16-20/9 μετά από επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Είναι φανερό ότι το θέμα των απολύσεων των διοικητικών εργαζομένων όχι απλά πρέπει να μας αφορά, αλλά μας επηρεάζει και άμεσα. Ο αγώνας των διοικητικών είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο ! Ας μη στέψουμε την πλάτη στην πραγματικότητα!

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
-ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
-ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΑΚ. ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ
                                                                Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση                                                              Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια