ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙ…

Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η λειτουργία της πανεπιστημιακής λέσχης έχει ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση. Φαινομενικά μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει οφέλη για το πανεπιστήμιο όπως πολλοί επιχειρηματολογούσαν και κάποιοι ακόμη συνεχίζουν να διαλαλούν. Όμως, χρόνο με τον χρόνο οι εξελίξεις έρχονται να τους διαψεύσουν! Αρχικά ήταν η  συνεχιζόμενη αύξηση του αντιτίμου και στη συνέχεια η διαρκώς φθίνουσα χορήγηση καρτών δωρεάν σίτισης. Ακόμη και το επιχείρημα για ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο γεύμα κατατρίφθηκε πανηγυρικά τον προηγούμενο χρόνο, με την εύρεση DNA αλόγου σε κρέατα της λέσχης.  

Η επιχείρηση συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτη αγνοώντας τόσο τα αιτήματα των φοιτητών όσο και τις βασικές προϋποθέσεις που σε κάθε περίπτωση οφείλει να πληροί.

Η επιθυμία των φοιτητών που αναμένουν στις τεράστιες ουρές έξω από το γραφείο της φοιτητικής μέριμνας για ένα ζεστό πιάτο φαί μετά ή ενδιάμεσα των μαθημάτων, μάλλον θα μείνει ανεκπλήρωτη για πολλούς! Και φέτος τα κριτήρια παραμένουν ίδια ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική. Ενώ πέρυσι δόθηκαν περίπου 2400 κάρτες σίτισης( συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης φάσης) για φέτος προβλέπεται να δοθούν συνολικά μόνο 1800 ενώ το Πα.Μακ. έχει πάνω από 10000 φοιτητές!!. Αν σκεφτούμε δε ότι οι εισακτέοι στο πανεπιστήμιό μας αυξήθηκαν κατά 20% αλλά και ότι φοιτούν από φέτος εδώ και οι φοιτητές από Νάουσα και Έδεσσα, το ποσοστό που σιτίζεται δωρεάν είναι πολύ μικρότερο!

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι και πέρυσι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που πληρούσε όλα τα κριτήρια πήρε την κάρτα του στο τέλος του εξαμήνου. Η αποζημίωση αυτού του αριθμού των φοιτητών που το Υπουργείο υποσχέθηκε για αυτή την καθυστέρηση, δεν επήλθε ποτέ μιας και το ίδιο αναίρεσε τον εαυτό του  λίγο καιρό αργότερα, κόβοντας την προβλεπόμενη χρηματοδότηση! 
 
Μάλλον μια τέτοια κίνηση δεν είναι ξεκομμένη από την συνολική κατάσταση με την φοιτητική μέριμνα για φέτος στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ και καιρό η λέσχη του ΑΠΘ είναι κλειστή, προβλέπεται και εκεί ιδιωτικοποίηση της και απώλεια του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Από την περσινή χρονιά κιόλας η λέσχη στις εστίες του Πα.Μακ. παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι εστιακοί φοιτητές ανά την Ελλάδα.

Σε μια συγκυρία όπου το οικογενειακό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση αναδεικνύεται πιο θεμελιώδες από ποτέ, εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί! Σε μια συγκυρία όπου το κόστος φοίτησης πέφτει πιο βαρύ στις δικές μας πλάτες- ενοίκια, σκέψεις για δίδακτρα και διακοπή της δωρεάν παροχής στα βιβλία- το αίτημα να μην πληρώνουμε για τα βασικά της καθημερινότητάς μας οφείλει να αναδειχτεί ως κυρίαρχο! Στο  άμεσο επόμενο διάστημα θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά μια ηχηρή απάντηση κερδίζοντας αυτά που μας ανήκουν!
                                      
         ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ…
 
 Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση
 Ε.Α.Α.Κ.                  

Σχόλια