ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ

Όπως είναι γνωστό, την Πέμπτη 13/11 είχε καλεστεί Γενική Συνέλευση για θέματα όπως η σίτιση, ο νέος Οργανισμός, διάφορα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές στα επιμέρους τμήματα του ΠΑΜΑΚ κ.α. Για αυτήν την Συνέλευση, 2 εβδομάδες πριν είχε καλεστεί Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για να την ορίσει, το οποίο δεν έγινε ποτέ, μιας και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που κατέχει 7 στις 11 έδρες, αντί να συμμετέχει στην διαδικασία, αποφάσισε να τραμπουκίζει φοιτητές. Έτσι, ακολουθήθηκε ο δρόμος των υπογραφών, όπως ορίζεται και από το καταστατικό, κομμάτι στο οποίο η ανταπόκριση των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ ήταν αρκετά μεγάλη.

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στην ημέρα διεξαγωγής της Συνέλευσης όπου αντικρίζουμε τα εξής:
1.      Το Αμφιθέατρο Τελετών, στο οποίο ήταν καλεσμένη η ΓΣ, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι το μόνο όπου χωράνε οι φοιτητές για να γίνει μια Συνέλευση με πάνω από 300 άτομα όπως ορίζεται, ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ
2.      Για να συμβεί αυτό, με εντολή Πρύτανη, μεταφέρθηκαν μαθήματα του τμήματος ΜΕΤ από το συγκεκριμένο Αμφιθέατρο σε άλλο όπου δεν χωρούσαν οι φοιτητές, ώστε να παραμείνει κλειδωμένο το Αμφιθέατρο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και να εμποδιστεί η Συνέλευση.
3.      Έτσι, μια ώρα πριν τη συνέλευση, και μετά από 3ήμερο κρυφτό του Πρύτανη ο οποίος δεν απαντούσε στο αίτημα για το Αμφιθέατρο, ισχυρίστηκε ότι θα προκληθούν βανδαλισμοί και ότι δεν μπορεί να δώσει το μόνο αμφιθέατρο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στους φοιτητές.
4.      Για κακή του τύχη, η πίσω πόρτα του αμφιθεάτρου ήταν ανοιχτή, και ήδη κόσμος που ερχόταν για τη Συνέλευση είχε μπει από εκεί. Μόλις το πληροφορήθηκε, αφού έθεσε ζήτημα δημοκρατίας (δηλαδή πως εκατοντάδες παραβιάζουν την απόφαση ενός!!!), μας …ενημέρωσε ότι ενώ κανονικά θα έπρεπε να φέρει ΜΑΤ και κανάλια, θα είναι η τελευταία φορά που θα το παραβλέψει.
5.      Παρ’ όλα αυτά δεν το παρέβλεψε. Με εντολή του, τα φώτα καθώς και η κύρια πόρτα έμειναν κλειστά (με παράλληλη εντολή στους απανταχού κλειδαράδες ότι θα κάνει μηνύσεις αν ξεκλείδωναν την πόρτα).

Η μαζικότητα των φοιτητών υπό κανονικές συνθήκες θα αρκούσαν και με το παραπάνω για μια μεγάλη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών. Με εντολή του Πρύτανη Ζαπράνη όμως ,χέρι χέρι με τη φοβισμένη ΔΑΠ, έγινε μποϊκοτάζ στη  Συνέλευση η οποία αν και μαζική ως το τέλος δεν μπορούσε να διεξαχθεί υπό …φως, ούτε να διατηρήσει όλον τον κόσμο που ήθελε να έρθει χωρίς να βλέπει σκοτάδι και κλειδωμένες πόρτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφασίσει ως σώμα ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών.

Το μαύρο σκοτάδι του Ζαπράνη στο ΠΑΜΑΚ, ίσως είναι εξίσου αυταρχικό με την κατάληψη-περικύκλωση των σχολών στην Αθήνα από τα ΜΑΤ, ή τους τραυματισμένους συμφοιτητές μας από την βίαιη καταστολή έξω από το ιστορικό Κάτω Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Όχι απλά δεν μπορείς να κάνεις 5 πράματα για κάτι που σε πλήττει άμεσα (σίτιση, δήλωση μαθημάτων κ.α. ) αλλά στο ΠΑΜΑΚ και το να συζητάς απαγορεύεται.


Στο σκοτάδι της ιστορίας ανήκει ο αυταρχισμός, η απαγόρευση της κουβέντας και της έκφρασης των φοιτητών, οι απειλές του Ζαπράνη . Δεν υπάρχει περίπτωση όμως, να μείνουν στο σκοτάδι οι αλλαγές που συζητιούνται και θέλουν να φέρουν το επόμενο διάστημα στους όρους σπουδών μας αλλά και συνολικά στην καθημερινότητα μας. Η μαζικότητα της πρώτης προσπάθειας αποτυπώνει μια πρώτη νίκη. Από δω και πέρα τα συγκεκριμένα προβλήματα, θα αναδειχτούν και θα συζητηθούν από τους φοιτητές σε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 20/11, για την οποία ο Πρύτανης καλά θα κάνει να πράξει το αυτονόητο. Αν όπως λέει, δεν θέλει να μπλέκει στα ζητήματα των φοιτητών, τότε να μην δημιουργήσει τα ίδια εμπόδια για την χρησιμοποίηση του Αμφιθεάτρου Τελετών. 

Σχόλια