Λίγα λόγια για την προσπάθεια για Γ.Σ. την Τετάρτη 11/11

Από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των φοιτητών. Η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου και η περικοπή του προϋπολογισμού του κατά 15% φέτος έχει ως αποτέλεσμα το περαιτέρω χτύπημα της φοιτητικής μέριμνας με εξέχον το παράδειγμα της σίτισης, το χωροταξικό πρόβλημα παραμένει, ενώ παράλληλα η πλειονότητα των φοιτητών πλήττονται περαιτέρω από την επέλαση των μέτρων του 3ου μνημονίου. Για τους παραπάνω λόγους και μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 12ης Νοέμβρη καθώς και μπροστά στην 42η επέτειο της 17ης Νοέμβρη, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε Γενική Συνέλευση στις 11/11.

Μετά την άρνηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να διεξαχθεί Δ.Σ. για να οριστεί η Συνέλευση ,εκτιμήσαμε ότι όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις βάσει της κοινής διακηρυκτικής τοποθέτησης τους υπέρ της διεξαγωγής Γ.Σ.,  θα έπρεπε να βγάλουν κοινή ανακοίνωση καλέσματος στη Συνέλευση, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση και να καταδειχτεί ότι η ΔΑΠ είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της. Αντ’ αυτού ΠΑΣΠ, ΚΝΕ/ΠΚΣ/ΜΑΣ και ΑΡΕΝ δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ, χωρίς μάλιστα να τοποθετηθούν επί του ζητήματος δημόσια.

Την Τετάρτη 11/11, όπως είναι γνωστό, η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ επέλεξε για 2ή συνεχόμενη χρονιά να επέμβει σε αμιγώς φοιτητικά ζητήματα και να επηρεάσει την δυνατότητα των φοιτητών να  κουβεντιάσουν και να αποφασίσουν! Έκλεισε έτσι τα φώτα του Αμφιθεάτρου Τελετών κατεβάζοντας τον… γενικό του διακόπτη. Αρνήθηκε μάλιστα να παραχωρήσει κάποιο άλλο μεγάλο αμφιθέατρο και έτσι οι φοιτητές που άρχιζαν να προσέρχονται για τη Γενική Συνέλευση αναγκάστηκαν να μπούνε στο γυμναστήριο του πανεπιστήμιου! Ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης ο αριθμός των φοιτητών που συγκεντρώθηκε αν και κοντά στα 200 άτομα, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη απαρτία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επίσημης απόφασης του Συλλόγου Φοιτητών.

Εκφράστηκε ωστόσο η επιθυμία ενός ολοένα και πιο μαζικού κομματιού του Συλλόγου για συζήτηση και δράση για τα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η βούληση των φοιτητών αυτών για άμεσες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την άλλη εβδομάδα γύρω από το ζήτημα της μέριμνας και της καταδίκης της αυταρχικής στάσης της Πρυτανείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η Παράσταση Διαμαρτυρίας που ορίστηκε για την Πέμπτη 19/11 στις 12:00 στην Πρυτανεία.

Από την πλευρά μας, κατανοούμε τον φόβο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μήπως και ο Σύλλογος φοιτητών ενεργοποιηθεί και κινηθεί πραγματικά με βάση τα φοιτητικά συμφέροντα. Αντιλαμβανόμαστε τι σήμερα έρχεται να εξυπηρετήσει η κίνηση του Πρύτανη να υπερβεί κατά πολύ τα καθήκοντα του και να εμπλακεί πολιτικά στο Σύλλογο Φοιτητών. Καταλαβαίνουμε, επίσης, ότι η ΠΑΣΠ στην ουσία απεύχεται το σενάριο ενός πιο ενεργού και αγωνιστικού Συλλόγου, γιατί καταλαβαίνει ότι έτσι ο ρόλος της θα περιοριστεί περαιτέρω.

Όμως, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τι εξυπηρετεί η στάση αριστερών δυνάμεων όπως της ΠΚΣ/ΚΝΕ ή της ΑΡΕΝ που δεν προσήλθαν καν στην προσπάθεια αυτή, αποχώρησαν μάλιστα από το πανεπιστήμιο με το που αντίκρισαν το σκοτεινό Αμφιθέατρο Τελετών. Όχι απλά δεν συνέβαλαν στην μαζικοποίηση της Συνέλευσης της προηγούμενες μέρες, όχι μόνο χρησιμοποίησαν δικαιολογίες όπως η «κακή ημερομηνία» όταν δεν πρότειναν κάποια άλλη, αλλά ούτε καν προσήλθαν στο γυμναστήριο, ούτε καν καταδίκασαν την στάση της Πρυτανείας και της ΔΑΠ δημόσια.  Είναι χαρακτηριστικό ότι αν απλά ερχόταν στη Γ.Σ. ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ  θα ξεπερνούσαμε το όριο της απαρτίας!


Επιμένουμε στο ανοιχτό κάλεσμα προς όλες αυτές τις δυνάμεις του Συλλόγου μας. Τους καλούμε να καταδικάσουμε από κοινού τη στάση ΔΑΠ και Πρυτανείας και να συμβάλουμε από κοινού στην διεξαγωγή συλλογικών διαδικασιών στο ΠΑΜΑΚ. 

Σχόλια