Αγαπητέ Αι-Βασίλη, φέτος ξέχασες να μου φέρεις την κάρτα σίτισης…

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, εδώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, τόσο βαθύ όπως τα ρούχα σου. Φαντάσου δηλαδή ότι φέτος για πρώτη φορά, δε δόθηκε καμία κάρτα σίτισης σε όσους δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, όπως από μόνο του ομολογεί και το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας σε ανακοίνωση του. Δεν τρώνε δηλαδή, φοιτητές με εισόδημα πολύ χαμηλό που μπορεί να είναι από άλλη πόλη  πολύ πολύ μακριά από εδώ και μάλιστα η σύμβαση που έχει υπογράψει η Πρυτανεία με τον ιδιώτη μας αναγκάζει να πληρώνουμε 3,5 ευρώ την μέρα!  Μάλιστα τώρα τελευταία, ο Χούτος έχει εφεύρει νέα «παραθυράκια» στη σύμβαση και ανέβασε την τιμή της εβδομαδιαίας κάρτας άλλα 2 ευρώ (από 14 σε 16) και δε δίνει συμπλήρωμα φαγητού σε όσους δεν έχουν κάρτα σίτισης και απλά πληρώνουν!

Γι’ όλα αυτά εμείς οι φοιτητές δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πριν περίπου ένα μήνα προσπαθήσαμε να κάνουμε Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε γι’ αυτό αλλά και γι’ άλλα ζητήματα που μας απασχολούν. Όμως ο πρύτανης, που μάλλον ήταν από μικρός κακό παιδί και δεν του έφερνες δώρα και του χει βγει κόμπλεξ τώρα που μεγάλωσε, μας έκλεισε τα φώτα και δε μας άφησε να κάνουμε Συνέλευση στο Αμφιθέατρο Τελετών. Πήγαμε έτσι στο γυμναστήριο, και όσα παιδιά μαζευτήκαμε κόντρα στην πλήρη απάθεια των υπολοίπων παρατάξεων, είπαμε να πάμε στην Πρυτανεία να μάθουμε τι παίζει με κάτι κονδύλια που λίμναζαν και γενικά να διαμαρτυρηθούμε. Εκεί μας είπαν ότι τα λεφτά που λιμνάζουν είναι από απλήρωτους καθηγητές και ότι για τον επόμενο καιρό θα…πεινάσουμε! Τους μεταφέραμε την εικόνα ότι η κατάσταση με τη σίτιση είναι τραγική αλλά είπαν ότι το πανεπιστήμιο μας δε μπορεί να κάνει κάτι πιο δυναμικό από μια επιστολή  ή ένα τηλεφώνημα στο υπουργείο!

Μάθαμε ακόμη, ότι ο κ. Ζαπράνης έχει υπογράψει στη σύμβαση με το Χούτο  ότι οι κάρτες σίτισης θα είναι 1940 και θα μπορούν να φτάσουν το πολύ +15% (= 2230) δηλαδή ο ίδιος με την υπογραφή του εξασφάλισε ότι και παραπάνω χρήματα να δινόταν πάλι κάποιοι δε θα φάνε. Και επειδή ξέρουμε ότι μπορεί να νομίζεις ότι είμαστε παιδάκια που λένε ψέματα σου βάζουμε μαζί σε αυτό το γράμμα και μια φωτογραφία από την σύμβαση.
 
Αγαπητέ Αι – Βασίλη,  οι φοιτητές στο Ρέθυμνο αυτές τις μέρες, μετά από 3 βδομάδες κινητοποιήσεων εξασφάλισαν 100.000 ευρώ χρηματοδότηση για τη σίτιση τους, ενώ παράλληλα φοιτητές στο ΑΠΘ παλεύουν για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη λέσχη τους.

Εμείς εδώ στο ΠΑΜΑΚ, ξέρουμε ότι τίποτα δε θα χαριστεί ούτε θα μας φέρεις εσύ τις κάρτες σίτισης μας, ειδικά εφόσον συνδέεται με χρηματοδότηση, τη στιγμή που και αυτή η κυβέρνηση έχει βαλθεί να εφαρμόσει ένα σκληρό  μνημόνιο και κόβει από παντού. Ξέρουμε όμως ότι πολλά μπορούν να κερδηθούν με αγώνες και ενεργοποίηση των ίδιων των φοιτητών , ξέρουμε ότι η επιμονή στο θέμα, η πίεση προς την Πρυτανεία, η άρνηση προς τον Χούτο να επιβάλει νέους κανόνες για το πώς θα τρώμε (π.χ. συμπλήρωμα φαγητού) μπορούν να κρατήσουν το ζήτημα της extra χρηματοδότησης ανοιχτό!


ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ – ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Σχόλια