Ξέρω τι έκανες σε αυτήν την εξεταστική

Η εξεταστική τελείωσε…Περιμένεις να δεις πότε θα βγουν τα μαθήματα που έδωσες και κοιτάς το πρόγραμμα αυτού του εξαμήνου. Μέσα στις πολλές ή λίγες ώρες που αφιέρωσες στο διάβασμα το μήνα που πέρασε όμως, μάλλον πρόσεξες ότι γύρω σου συνέβησαν διάφορα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την ύλη και τα sos κάποιου μαθήματος. Μπορεί δηλαδή να…





…άκουσες κάτι για το νέο ασφαλιστικό

Αναφερόμαστε στο νέο νομοσχέδιο που το τελευταίο διάστημα προωθεί η κυβέρνηση και που παρά την προσπάθεια της να κατευνάσει τα πνεύματα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Πρώτον γιατί αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα : δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, αλλά και μελλοντικούς εργαζόμενους. Δεύτερον, γιατί βασικές του κατευθύνσεις είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που δίνει ο κάθε εργαζόμενος στο ταμείο για να πάρει κάποτε σύνταξη, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για εκατοντάδες συνταξιούχους αλλά και η έμμεση ή άμεση μείωση των συντάξεων. Προκαλεί όμως πλήθος και ποικιλία αντιδράσεων, κυρίως γιατί ακυρώνει το προφίλ με το οποίο υποτίθεται εκλέχτηκε τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση: εντάσσεται δηλαδή στον ασταμάτητο δρόμο λιτότητας και μνημονίων που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να ακολουθήσει, υπό τις εντολές των δανειστών.

…είδες τα τρακτέρ στους δρόμους

Να παραμένουν για μέρες στα μπλόκα, να πάνε ως τη Βουλή, να προσπαθούν να εκφράσουν την αγωνία και εναντίωση τους όχι μόνο απέναντι στο ασφαλιστικό αλλά συνολικότερα στην διάλυση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Και ‘μένα τι με νοιάζει;

Ίσως μέσα στην εντατικοποίηση των προηγούμενων ημερών της εξεταστικής να μην έδωσες πολλή σημασία σε όλα αυτά!

Όμως τόσο οι αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και γενικότερα τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται επηρεάζουν τη δικιά μας γενιά που είναι η πιο χτυπημένη των τελευταίων δεκαετιών!

Όταν η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%, όταν η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, το περαιτέρω χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης έρχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση.  Μάλιστα ακόμα για του κλάδους που ένας απόφοιτος του ΠΑΜΑΚ και κυρίως ένας οικονομολόγος μπορεί να δουλέψει (π.χ. στο ελεύθερο επάγγελμα του λογιστή) οι ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνουν δυσμενείς αλλαγές.

Δε ζούμε σε γυάλα! Το ΠΑΜΑΚ μπροστά σε νέες συγχωνεύσεις ;;

Από την αρχή και αυτής της χρονιάς έχεις αντιληφθεί ορισμένα προβλήματα στην φοιτητική σου καθημερινότητα, με σημαντικότερο αυτό της σίτισης. Και στην αρχή αυτού του εξαμήνου βιώνεις ενδεχομένως τι εστί χωροταξικό πρόβλημα, ψάχνοντας εναγωνίως θέση για να παρακολουθήσεις το μάθημα…



Όμως από ότι φαίνεται τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν, όπως τουλάχιστον φανερώνει  το πώς άρχισε η συζήτηση στην επιτροπή εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που έχει στήσει το Υπουργείο Παιδείας. Φαίνεται δηλαδή πως βασική πρόταση θα είναι η νέα συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και ήδη ακούγονται απόψεις και για την συγχώνευση τμημάτων του ΠΑΜΑΚ με το ΑΠΘ (!!), παρά την προσπάθεια της Πρυτανείας να κρύψει το θέμα. Προκαλείται δηλαδή ερώτημα σε σχέση και με την ύπαρξη γνωστικών αντικειμένων που σήμερα υπάρχουν και κατοχυρώνονται και με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και με άλλου τύπου προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τις συγχωνεύσεις, όπως π.χ. η χειροτέρευση του χωροταξικού ζητήματος.

Ας μην γελιόμαστε! Η απουσία κάθε δημοκρατικού διαλόγου στο εσωτερικό του ΠΑΜΑΚ και του Συλλόγου Φοιτητών, συμβάλει ώστε τέτοια ζητήματα να μην συζητιούνται ποτέ και
πάντοτε να βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εξελίξεων! Για μας η ενεργοποίηση όλων των φοιτητών, η ύπαρξη Γενικών Συνελεύσεων κόντρα στην αδράνεια που θέλει να επιβάλλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η συζήτηση και η δράση για τους όρους σπουδών μας, την υποχρηματοδότηση, την προσπάθεια του Ζαπράνη να μετατρέψει το ΠΑΜΑΚ σε αποστειρωμένο …ίδρυμα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ!



Μη μένεις αμέτοχος ! 

Σχόλια