Πρυτανεία ΠΑΜΑΚ VS Πρόσφυγες vol.2

Η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ μας ενημερώνει ότι αντιτίθεται στη αξιοποίηση του παλαιού 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ως κέντρο εγκατάστασης προσφύγων.
Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης και συνολικά η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, απροκάλυπτα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, ρίχνουν νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, κοινωνικά φαινόμενα που από διάφορους κύκλους, επιχειρείται να καταστούν αυτήν την περίοδο κυρίαρχα στην ελληνική κοινωνία με αφορμή την δημιουργία Hot spots σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Δυστυχώς στην προσπάθεια τους αυτή, υποκύπτουν για ακόμη μια φορά στον εύκολο δρόμο του ψέματος και της δημιουργίας εντυπώσεων.
1.       Χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επίλυση του χωροταξικού προβλήματος. Εδώ και 2 χρόνια όμως που το χωροταξικό πρόβλημα έχει ενταθεί, σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει κίνηση για την ουσιαστική αξιοποίηση του πρώην 424 για να καταστεί ικανό να φιλοξενήσει μαθήματα φοιτητών. Όπως και ο ίδιος ο Ζαπράνης έχει δηλώσει παλαιότερα, τυχόν αξιοποίηση του θα αφορούσε αποκλειστικά διοικητικές λειτουργίες.

2.       Η ανακοίνωση αναφέρει ότι : «η υποδοχή και η περίθαλψη των προσφύγων και στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτίστης σημασίας». Τα αναφέρει η ίδια Πρυτανεία που κινήθηκε νομικά απέναντι σε φοιτητές που διοργάνωσαν εκδήλωση υποστήριξης των προσφύγων τον Οκτώβριο. Τα αναφέρει αυτό ο Αχιλλέας Ζαπράνης που όντας στην Προεδρεία της Συνόδου Πρυτάνεων έχει φροντίσει να αξιοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο μόνο και μόνο για να παίξει πολιτικά παιχνίδια, εκπροσωπώντας όχι την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά τις προσωπικές του απόψεις.

Το ζήτημα των προσφύγων, της ομαλής διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα καθώς και η διεθνής κουβέντα γύρω από το θέμα, προφανώς μας αφορά όλους . Δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε συμφωνούμε ότι κάποια hot spots αποτελούν λύση, ειδικά τη στιγμή που γίνονται καθ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αποδείξει το πόσο κοντόφθαλμα αντιμετωπίζει το θέμα. Άλλωστε, ακόμη και το πρώην 424 για μας θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί αν πληροί προδιαγραφές για αξιοπρεπή διαμονή οικογενειών, μικρών παιδιών, ανθρώπων που έχουν υποστεί ατελείωτες ώρες ταλαιπωρίας και ταξιδίου.

Το ίδιο το πανεπιστήμιο αντί να εκφράζει κραυγή αγωνίας για να μην έχει δίπλα του πρόσφυγες, θα μπορούσε να ανοίξει το ζήτημα, να γίνει αρωγός στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης, να εστιάσει και να αναδείξει την πηγή του κακού: τους πολέμους και τις επικίνδυνους χειρισμούς από τη Δύση που παίζει παιχνίδια με ολόκληρους λαούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία από ένα πανεπιστήμιο με οικονομικό και πολιτικό αντικείμενο με αναφορά μάλιστα στις διεθνείς σπουδές. Όχι ένα πρόσωπο φοβίας που δυστυχώς επικοινωνεί με ακραία αισθήματα και αντανακλαστικά σε μια κοινωνία που χτυπιέται 6 χρόνια από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.

Σχόλια