Η ΑΕΠ συστήνεται στους πρωτοετείς!

Καλωσόρισες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Αποκτώντας λοιπόν τη νέα φοιτητική σου ιδιότητα, αποκτάς αυτόματα και καινούρια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά.           
Με την εγγραφή σου στη σχολή, γράφτηκες αυτόματα και στο Σύλλογο Φοιτητών.
Μέλη του Συλλόγου Φοιτητών (Σ.Φ.) είναι όλοι οι φοιτητές , όλων των τμημάτων του Πα.Μακ. Μια καλή απορία φυσικά είναι γιατί να ανήκουμε σε μια τέτοια «ομάδα» - συλλογικότητα όλοι μας. Η ύπαρξη των Φοιτητικών Συλλόγων οφείλεται στην ανάγκη που γεννήθηκε στους φοιτητές, να συζητούν και να διατυπώνουν ενιαία αποφάσεις σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει, είτε της σχολής είτε ευρύτερο.  Όλοι λοιπόν οι φοιτητές του πανεπιστημίου έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων του συλλόγου, μέσω των διαδικασιών του.

- Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (Γ.Σ.) : Είναι ο κύριος τρόπος έκφρασης όλων των απόψεων που υπάρχουν μέσα στο φοιτητικό σώμα αλλά αποτελεί και το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων  για την ανάληψη δράσης από μεριάς του Φοιτητικού Συλλόγου.


Αυτές είναι:
- ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Δ.Σ.) : Στην ουσία πρόκειται για ένα όργανο του Σ.Φ. που αποτελείται από 11 έδρες, οι οποίες προκύπτουν από τις ετήσιες φοιτητικές εκλογές και κατανέμονται αναλογικά με το ποσοστό της κάθε πολιτικής δύναμης. Το Δ.Σ. είναι υπόλογο στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, συγκαλείται για να ορίζει αυτές καθώς και για να αποφασίσει γύρω από ορισμένα ζητήματα όταν αυτές δεν είναι εφικτές.

 






Μπορεί όλα αυτά να σου ακούγονται.... κινέζικα, αλλά σύντομα θα αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα, τους καθηγητές και την καθημερινότητα σου μέσα σε αυτό. Παράλληλα, όμως  θα  έρθεις αντιμέτωπος με προβλήματα που θα δυσχεράνουν την καθημερινότητά σου αυτή.
Ποια λοιπόν είναι αυτά
Ποια λοιπόν είναι αυτά:

 




·        Η φοιτητική μας λέσχη είναι ιδιωτική, δωρεάν τρώνε λιγότεροι από, το 30% του συνόλου των φοιτητών, για τους υπόλοιπους υπάρχει αντίτιμο 3,5€/μέρα, ενώ στις εστίες διαμένει κάτι λιγότερο από το 2% ! Μάλιστα γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει ακόμη και έλλειψη επαρκή χώρου για την διεξαγωγή μαθημάτων και ότι πιθανή θέση για να παρακολουθήσεις ένα μάθημα είναι ακόμη και τα σκαλιά!

·        Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η φοιτητική μας καθημερινότητα όλο και δυσκολεύει, καθώς σε πολλά μαθήματα μπαίνουν υποχρεωτικές παρουσίες,  αλυσίδες (αν δεν περάσεις το πρώτο δεν θα μπορείς να δώσεις το δεύτερο) και πολλά άλλα.

·        Τέλος, πολλές αλλαγές έρχονται και στα ίδια τα πτυχία μας που ειδικότερα από πέρσυ έχουν υποστεί πολλά πλήγματα στο κομμάτι των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικότερο από όλα είναι η κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές. 



Κάθε φορά όμως που οι φοιτητές αποφασίζουν να δράσουν για τα τα προβλήματά τους αυτά, έρχονται αντιμέτωποι με  το βασικότερο πρόβλημα του πανεπιστημίου: την έλλειψη δημοκρατίας. Έρχονται αντιμέτωποι με τις πρυτανικές αρχές που κλείνουν τα φώτα στο αμφιθέατρο που συγκεντρώνονται  για συνέλευση, που μηνύουν συμφοιτητές τους για τη διεξαγωγή πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στους πρόσφυγες, που απογορεύουν την ελέυθερη έκφραση. Η στάση αυτή των πρυτανικών αρχών επιτρέπει σε συγκεκριμένη μερίδα των καθηγητών να δρούν αυθαίρετα και να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τους όρους σπουδών.  Η στάση της πρώτης παράταξης στο πανεπιστήμιο μακεδονίας, η οποία έχει 8 στις 11 έδρες στο ΔΣ, που δεν είναι άλλη από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ , καταλύει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία εντός του πανεπιστημίου, εμποδίζοντας τη διεξωγή γενικών συνελεύσεων ακόμα και τη σύγκληση ΔΣ.


Ξεχάσαμε όμως να συστηθούμε!

Είμαστε ένα πολιτικό-συνδικαλιστικό σχήμα, η Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση. Δεν είμαστε παράταξη, δεν είμαστε κάτι στατικό, είμαστε σχήμα, που η ύπαρξη και η εξέλιξή του βρίσκονται στα χέρια όσων βάζουν το λιθαράκι τους σ’ αυτό. Η πολιτική μας αντίληψη και η πολιτική μας δράση αποφασίζεται μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες μας (το λεγόμενο σχήμα). Τα υλικά μας προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία της από κοινού συζήτησης με τα οποία παρεμβαίνουμε στους υπόλοιπους συμφοιτητές μας, όπως και αυτό το κείμενο. Ακόμη, σε πείσμα των καιρών παραμένουμε ανεξάρτητοι και διαχωριζόμαστε από τους κομματικούς μηχανισμούς και την οικονομική χρηματοδότηση. Συνυπάρχουμε  και συντονιζόμαστε  με ανεξάρτητα αριστερά σχήματα που υπάρχουν σε άλλες σχολές. Όλα τα σχήματα μαζί συγκροτούν την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) που αποτελεί το πιο ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς και είχε μεγάλη συμβολή για την επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος τις τελευταίες 2 δεκαετίες.



Μα θα πεις κανείς: «μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, εγώ ήρθα εδώ για να πάρω το πτυχίο μου». Και είναι ίσως αυτό το σημείο και το πιο κομβικό. Όσο θα πλησιάζει αυτή η στιγμή, άλλο τόσο θα μεγαλώνουν τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες: για το αν θα αποτελούμε και εμείς το 60% της άνεργης ή το 40% της κακοπληρωμένης και ανασφαλούς εργαζόμενης νεολαίας. Για το αν θα μείνουμε στον τόπο μας ή θα μεταναστεύσουμε όπως τόσοι και τόσοι. Για το αν θα γίνουμε η πρώτη γενιά, μετά από πολλές δεκαετίες, που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Συνεχίζουμε κόντρα στην αυταρχικοποίηση και την πειθάρχιση να αγωνιζόμαστε για δωρεάν, δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, πλάι με όλους τους συμφοιτητές μας, παλεύοντας για όλα όσα μας ανήκουν.

Ελπίζουμε να σας συναντήσουμε στην ομορφιά του αγώνα για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και ένα καλύτερο μέλλον!
Καλή αρχή!

 


Σχόλια